2017. április 7., péntek

Mercedes-Benz Fashion Week Budapest - 2017.04.01





A divat és a művészet még sosem volt ilyen közel, ugyanis az idei Mercedes-Benz Fashion Week Budapest számára a modern művészet központja, a Ludwig Múzeum adott otthont. 

A Múzeum történetében először találkozott bemutató formájában a kortárs művészet és a divat.


A kollekció bemutatókat Fenyvesi Zoli divatblogger is végig követte.

Az idei év újdonságai közé tartozik, hogy a Mercedes-Benz névadó szponzori minősége mellett hazánkban is elindította Design Exchange Programját. Az első magyar design márkanagykövet Áron Eszter, az ÁERON márka alapítója, aki a programnak köszönhetően az őszi nemzetközi divathetek egyik kifutóján prezentálhatja legújabb tavaszi-nyári kollekcióját.

A divatnap során 13 hazai tervező 2017-s évi ősz-téli kollekcióját és számos kiegészítő tervező prezentációját tekinthette meg a divatshowra ellátogató közönség.

A divatnapot Lakatos Márk nyitotta meg, aki eksztravagáns megjelenésével a divatnap méltó alakja volt.



Elysian /Nora Sarman

Az Elysian 2017/18-as őszi-téli kollekciója a téli természetből, azon belül is elsősorban a szibériai Bajkál-tó természeti szépségéből merített inspirációt.

A kollekció darabjait letisztult formák, és minimalista szabásvonalak jellemzik. Színeit a víz különböző árnyalatai köré szőtte. Az őszi-téli kollekció központi darabja a body. Az anyagok tekintetében domináns a selyem, az angoltüll, az organza és az elasztikus textíliák is. 

Képek a MBFWBP oldaláról

 










Nora Sarman

Sármán Nórát a görög mitológia és annak XVIII. századi reneszánsza ihlette meg The Golden Age elnevezésű új kollekciója megalkotásakor.

Képek a MBFWBP oldaláról










Celeni Zsigmond Dora menswear

A Celeni márka tervezője számára a századforduló Budapestjének egyik jellegzetes épülete, a Hajós utca 32. nyújtott inspirációt, melynek részletei időről-időre visszaköszönnek a ruhadarabokon.


A nőiesség örök, amit nem szabad eltékozolni. Mindezt szem előtt tartva, egy olyan márkát igyekszik képviselni, amely kiemeli a nők szépségét, előremutató, ugyanakkor hordható a mindennapokban. A kiegészítők hatására pedig mérhetetlenül változatossá, simulékonnyá válik.

A Celeni márkát, amelynek minden egyes terméke Magyarországon készül, nem saját, hanem minél több multibrand üzletben szeretnék árusítani itthon és külföldön egyaránt.


Képek az InStyle magazintól








MBFWBP képei







Zsigmond Dora menswear

Zsigmond Dóra kollekcióiba, aki ezúttal a betyárvilág esztétikáját tárta elénk, a Szegénylegények című Jancsó-film kultikus közegét felhasználva.

Az öltözéksorozat kiemelkedő eljárásai a rétegezés, a részletgazdagság, a kézi hímzés és egyéb aprólékos eljárások, a nyers hatással és a durvább felületekkel való játék, a karakteres felületkezelés és a különleges textúrák egymásra hatása.

Dóra a praktikum, a funkcionalitás és az individualitás jegyében hívta életre modern urbánbetyárait, akik egy az egyben megállnák a helyüket a nemzetközi kifutókon.

Külön elismerés jár a kiváló inspirációs forrásért és az azzal szinte minden ízében rímelő következetes tervezésért.






Cukovy

A CUKOVY őszi-téli kollekcióját a koegszisztencia elmélete és a Vissza a jövőbe című klasszikus sci-fi inspirálta. Az egyidejűség a jövőt a múlttal összemosó inspirációs források, illetve a CUKOVY-Nő egyszerre érzékeny és bátor tulajdonságai által nyer értelmet a kollekcióban. A Back to the Future hangulata, látványvilága és a jelmezek formai kialakítása tükröződik vissza a kreációkon, de az éra felszabadult, underground légköre, grunge-os lazasága is eszünkbe jut a kreációk láttán.

Az öltözéksorozat kulcsdarabjai a télikabátok, de jellemzőek még az oversized kialakítások, Y-sziluettek, a flitteres kiegészítők, a fekete, az ezüst és a fukszia térnyerése, de az anyagokra is nagy hangsúlyt fektettek a designerek: steppelt orkán, gyapjúszövetek, hernyóselyem, fényes-metálos felületű textília és a rusztikus kelme is a kollekció részét képezik. Párizsi sikk és underground vibe egy helyen – kiváló.

Képek az InStyle magazintól

A kollekcióban a feketét fuchsia színnel dobták fel.





A MBFWBP képei







Anna Daubner & Anna Amélie


A budapesti brand a légies eleganciát ötvözi a játékosság merészségével. Tudatosan választott anyagokkal és a színek nyelvén keresztül Daubner Anna könnyed és hordható ruhákat alkot. A különleges szabásvonalaknak és sziluetteknek köszönhetően minden kollekcióban felismerhető az eredetiség.  

Őszi-téli kollekciójának alapjául Kertész Attila - a POSITION Collective tervezője és festő - absztrakt festményeit használta.

Képek az InStyle magazintól

A bemutatón az Anna Amélie táskák tökéletes kiegészítői voltak Anna Daubner outfitjeinek.





A MBFWBP képei






Tomcsanyi

Tomcsányi Dóri 2013-ban diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem divattervező szakán, de a *dori tomcsanyi* márkát már 2010-ben megalapította. Ruhái azoknak a nőknek szólnak, akik hangsúlyt fektetnek az egyedi megjelenésre, és fogékonyak a képzőművészetre és a designra. 

„Careless elegance, with some arrogance” – foglalta össze Tomcsányi Dóri a kollekció lényegét.

Aktuális kollekciójával az egykori Malév előtt tiszteleg: az emlékeket a ruhadarabokra hímzett apró repülők elevenítik fel. 


Képek az InStyle magazintól

Kék és narancssárga színek jellemezték a kollekciót








A MBFWBP képei





NUBU

Fashion Forward névre keresztelt őszi-téli kollekciójának talán legmarkánsabb hívószava a rafinéria és ezzel együtt a sziluettek változtathatósága, amelyet különböző kellékek (fémpiercing, elasztikus zsinór) tesznek lehetővé a darabokon, aszimmetrikussá varázsolva azokat. A kollekciót Fajó János konstruktivista festő-szobrász formakompozíciói és derűs színhasználata inspirálta, noha Fajó élénkebb tónusait elhagyták a designerek, inkább a földszínekkel rokonítható vagy azokkal harmonizáló árnyalatokat használták, de a neonnarancs azért helyet kapott a kollekcióban.

Az alaphangulat a 70-es és 80-as évek világa, ezen évtizedek trendformáló darabjainak designmegoldásait helyezték új alapokra a tervezőnők. Plisszészoknyák, bővülő ujjak, bő nadrágok, gyapjúszövetek, kötött anyagok, bőrök, szőrmék, tollkabátok dominálnak az öltözéksorozatban, és melegen üdvözöltük a csipkemotívumokat is a NUBU ezúttal jóval nőiesebb kollekciójában.


Képek az InStyle magazintól










A MBFWBP képei







Je Suis Belle

Már a korábbi szezonokban is deklarálta: imádják a nőket. Hozzájuk fűződő viszonyuk intim és interaktív, olyannyira, hogy az általuk megfigyelt női karakterek egyéniségeiből, élettörténeteiből építik fel kollekcióikat, ezekből festve aprólékosan kidolgozott, részletgazdag „képeket” a kifutóra. Az általuk megálmodott designt a kortárs, modern látásmód, szemléletüket azonban inkább a nosztalgikus érzelmek jellemzik. Minden ruhával egy képzeletbeli nő jellemvonásait, gesztusait, gondolatait ábrázolják – mindezt pedig szokatlan anyagtársításokkal, változatos díszítőtechnikákkal és merész színkombinációkkal teszik kézzelfoghatóvá. Az aktuális kollekció legextrémebb darabjai valószínűleg a színházi kosztümnek is beillő színpompás, volumengazdag, szőrös darabok voltak, melyekbe természetesen mi is azonnal beleszerettünk. Végre egy kis pezsgés, végre egy kis alter feeling!

Képek a Je Suis Belle-től












konsanszky

A kortárs divat egyik meghatározó alakja, Konsanszky Dóra csendes, finom eleganciát és merész szabászati megoldásokat képviselő ruhákat tervez.

A márka Beyond Controversy kollekciójával mutatkozott be.


2017/18 őszi-téli kollekció modelljeihez Mark Rothko, Mark Tobey és Franz Kline művészete inspirálták, de hatással volt rá a NASA Naprendszerünkről készült képei, a Mars, a Merkúr és a Föld kráterekkel csipkézett, eltérő színekben játszó, változatos kőzettípusokkal borított felszíne.

Az elkészült ruhákhoz a Mars bolygóról származó printek, eredeti jogtiszta Nasa felvételek szolgáltatják az alapot.


A brandnél megszokott fekete-fehér színek mellett ezúttal szerepet kapott a borostyán, illetve az ezüst, mely egyúttal erős futurisztikus impressziót is keltett bennünk. 

A formavilág meglepő és merész, a darabok mégis viselhetőek, jól kombinálhatóak és szerethetően részletgazdagok. 









ÁERON

A márka őszi-téli kollekciója az előző szezon anyagát is jellemző koncepciót – a digitális világ zajától való menekülést és a természethez való visszatérést – szőtte tovább. A ruhák vizuális megjelenését, a romantikus és bájos motívumokat a Romániában elterülő Hargita térség békéje, meseszerű miliője, varázslatos hegyi patakjai, végtelen fenyvesei, festői hegycsúcsai ihlették. A természethez való visszatérés idealizált képét a föld színei és az organikus anyagok használata is hangsúlyozta. 

A zsebek, nyakkivágások, kapucnik, cipzárak formavilágában a hegymászók és túrázók egyenruháinak világa köszönt vissza.

A kollekció képei itt érhetők el.











Nanushka

Az aktuális anyag a Suitcase Stories fantázianevet kapta, mely az „utazók tudatállapotából” inspirálódott. Sándor Szandra kollekciója leképezi az utazáskor társunkká szegődött bőrönd tartalmát: kedvenc darabjainkat, melyek mindegyike egy történetetet, egy különleges emléket mesél.

A kollekcióban megjelenő anyagok harmóniája egészen egyedülálló kombinációkat hívott életre. A Suitcase Stories-ban helyet kaptak a laza farmer darabok, a 30-as évek férfiruházata által ihletett kosztümök, a lágy szatén darabok is, ám a mi személyes kedvenceink a vegán bőrből készült exravagáns dresszek, blúzok és mellények voltak. A brand stílusát általánosságban jellemző ellentétek – a modern és a tradicionális, a feminin és a maszkulin jegyek kontrasztja – az aktuális kollekción is végigfutottak.

A kollekció képei itt érhetők el







USE unused

A márka által megálmodott designt a kortárs, modern látásmód, szemléletüket azonban inkább a nosztalgikus érzelmek jellemzik. Minden ruhával egy képzeletbeli nő jellemvonásait, gesztusait, gondolatait ábrázolják – mindezt pedig szokatlan anyagtársításokkal, változatos díszítőtechnikákkal és merész színkombinációkkal teszik kézzelfoghatóvá.


Legújabb darabjait a ’40-es évek körülrajongott színésznője és divatikonja, Karády Katalin inspirálta. Összetéveszthetetlen stílusával és ikonikus szerepeivel a színésznő korának femme fatale-ja volt. Stílusában a bájos és szexi nőiességet és a szigorú maszkulinitást ötvözte – ahogyan a Use Unused is tette aktuális kollekciójában. Az anyaghasználat ugyanerre a kontrasztra épült: a lágy, nőies anyagok – mint a selyem vagy a viszkóz – keveredtek a férfiasabb és merevebb vászonnal, gyapjúval, neoprénnel. Ezek a maszkulin anyagok gyakran éppen a legnőiesebb sziluettekkel párosultak, igazán érdekes ellentéteteket életre hívva. A színpalettát a márkától jól megszokott fekete, kék, szürke és bézs árnyalatok uralták a zöld különböző árnyalataival élénkítve, bordóval és halvány rózsaszínnel finomítva.








Pop Up Store:

A múzeum második emeletén kapott helyet a Pop Up Store, ahol 6 magyar tervező munkáit ismerhettük meg közelebbről és akár a tervezőkkel is beszélgethettünk.


Agneskovacs
 

Az AGNESKOVACS esztétikája minden felesleges részlet elhagyásával, a funkció által vezérelt formák friss egyszerűségében valósul meg.


A táskák jellegzetes karakterét az egyedi kialakítási technika adja; minden esetben egyetlen lapból, hajlítások és hajtások váltakozásával készül el a varrással rögzített végső forma.


A kollekciók egyediségét olykor lendületes aszimmetria, máskor harmonikus szimmetria határozza meg. Magas minőségű, természetes bőr – esetenként filc és fa – illetve a fém elemek biztosítják a létrehozott tárgyak időtállóságát.


 Alma Vetlényi

Alma ruháit úgy tervezi, hogy hulladék egyáltalán ne keletkezzen. Ezt úgy éri el, hogy az anyagot különféle hajtogatással és elvarrásokkal látja el, ezáltal alakítva ki a ruhát.


ECOCollection kollekciója a környezettudatosság négy alappiléréből - hulladék-gazdálkodás, újrahasznosítás, környezetvédelem és fenntarthatóság - inspirálódva született meg.




Vecsei Millinery


A VECSEI név által fémjelzett egyedi kalapok és fejdíszek alapértékei az innovatív ötletek és tradicionális technika összefonódása, valamint a szenvedély és a hagyományok tisztelete jellemzi.
Vecsei Zsófi több mint 5 évvel ezelőtt csöppent a kalapok világába. Egy hagyományos budapesti kalapszalonban sajátította el a szakma alapjait és itt szeretett bele ebbe az évszázados múltra visszatekintő mesterségbe.


A belvárosi kis kalapszalont a világhírű Philip Treacy londoni stúdiója váltotta. A szakma ikonja mellett dolgozva több olyan kollekció és egyedi megrendelés létrehozásában is részt vett, amelyeket később hírességek vagy a királyi család tagjai viseltek.


Zsófi 2016-ban tért haza Magyarországra, hogy Budapesten megalapítsa saját stúdióját, amely egyedi kalapokra és fejdíszekre specializálódik. Minden egyes kalap és fejdísz kézzel, a legjobb minőségű különleges anyagok és tollak felhasználásával készül.


Nes

A NES márka tervezője, Szilágyi Andrea minden kollekciójában a fenntarthatóságot tartja szem előtt, melyhez az őszi-téli szenzonban hosszú- és rövidszárú csizmákat készített.




Rienne Creations

A csodás ékszerekkel a februárban megrendezésre került Daalarna fashion show-n találkoztam.

A Rienne ékszerek ötvözik a modern és a vintage formavilágot.
Ezúttal a BRIDE vonal és a legújabb divatékszer kollekció darabjait, köztük a márkára oly jellemző statement nyakláncokat mutatta be a Ludwigh Múzeumban. 


Az ékszerek minden részlete aprólékos kézimunka eredménye, melyhez csak olyan minőségi anyagokat használnak fel (5 kontinens, Ázsia, Amerika, Európa, Ausztrália, és Afrika alapanyagaiból), mint a féldrágakő, a kristály, Swarovski Elements, az üveggyöngy, a hernyóselyem és a bőr.



Eve by Eva Reményi

Reményi Éva munkáit a minimál dizájn jellemzi, amit mértani formák és a természeti elemek ötvözésével ér el.

Az ékszermárka középpontjában a minimalista és a térbeli vonalvezetés illetve az extravagancia állnak.


Ékszereit merész nőknek tervezi, akik kerülik a középszerűséget.
Mutatós ékszereiben valamiféle ritmikus ismétlést figyelhetünk meg, ami meghatározó eleme a márkának.





Az e.on Lounge-nál elhelyezett kivetítőn, az érdeklődők az egész nap során követhették a divatbemutatókat a hannabi kanapéin.



Az esemény során több kiállító is helyet kapott a térben.

Perwoll:



Az érdeklődők válogathattak Anna Amélie erre az alkalomra készített valódi bőr telefontokjai közül, melyek egy-egy Perwoll termékmintát rejtettek.




Kevin Murphy:



A termékcsalád minden hajtípusra kínál professzionális samponokat.


 Mercedes-Benz:
 
A Ludwig Múzeum előtt egész nap három csodaszép vadonatúj Mercedes autót csodálhattak meg a divatnapra ellátogatók.



A Costa Coffee standjánál finom kávékkal kínálták a divatbemutatók figyelemmel kísérése közben kissé megfáradt közönséget.

A Vis Vitalis standjánál pedig szénsavas és szénsav mentes ásványvizekkel frissíthette fel magát a lelkes közönség.


A Kiosk standja finom szendvicsekkel várta a nem csak divatra éhes urakat és hölgyeket.



 A csodás virágdekorációkat a Finecut készítette.








Köszönjük az élményt és a kiváló szervezést a Design Terminálnak és gratulálunk a tervezőknek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése