2017. május 7., vasárnap

18. Budapest Fashion Week 2017/Spring - 2017.04.28-30


Inmáron 18. alkalommal került megrendezésre a Budapest Fashion Week, melynek célja, hogy a világ más nagyvárosaihoz - Londonhoz, Párizshoz, New Yorkhoz, Tokióhoz - hasonlóan minden év tavaszán és őszén a divatra irányítsa a figyelmet.

Idén a Gundel étteremben, a Városligetben vonultak a modellek három napig a tavaszi Budapest Fashion Week-en.A hétvége során 15 divattervező mutatta be legújabb kollekcióját.
Külföldi vendég tervezők érkeztek Olaszországból és Angliából.


A Gundel Erzsébet Királyné Bálterme pazar keretet adott rokokó stílusával, amit remekül ötvöztek a show modern technikai elemeivel.

A rendezvény kitalálója és szervezője Mayer Balázs alias Kenguru, divattervező.

A kollekcióikat felvonultatók elsősorban a fiatal, feltörekvő tehetségek közül kerültek ki.



Pénteki bemutatók:

Fink Evelin

Fink Evelin designer 2012-ben hívta életre saját márkáját. Az elmúlt években több mint 8 kollekciót készített el és mutatott be a nagyközönségnek.

Thanhan Pham Daniella
Losonczi Marcsi
 A ruhák látomások, amelyek leginkább az egyediséget és a nőiességet hivatottak megjeleníteni. A színek, a zöld, lila több árnyalata, illetve a türkiz zöld az ezüst és a sárga mind a fény játékát testesítik meg.

Sandro Barbara



















A ruhák anyagát tekintve: spanyol és olasz juhnappa, hernyóselyem szatén, a hernyóselyem düsesz, hernyóselyem organza, gyapjúszövet mind-mind az eleganciát, páratlan megjelenést és az exkluzivitást vonultatta fel.





Fink Evelink és Mayer Balázs alias Kenguru

 Képek: Hadaghian István



Feelomena

Filomena Saltarelli Olaszországból érkezett. A divattervező tanulmányait az IED-ben (Európai Design Intézet) kezdte, utána pedig a Királyi Szépművészeti Akadémián folytatta Antwerpenben. Ezt követően a tehetséges fiatal designer nemzetközi divatcégeknek tervezett kollekciókat, majd 2014-ben megalapította saját márkáját FEELOMENA néven.


A márka jól felismerhető jegyei:  egyedi, exkluzív olasz kézi gyártású darabok, amelyek csak a legjobb minőségű textilek felhasználásával, a minőségre fókuszálva készülnek. Stílusát tekintve a tervező a letisztult vonalat kombinálja az olasz design és textilek luxusával.


Feelomena 2018 kollekciót a Manchurian kultúra és Cheongsam  kosztümök inspirálták. A Quing dinasztia alatt a nők kötelezve voltak az eredeti qipao viselésére: ami egy széles és laza/bő ruha. A kollekció újragondolja a tradicionális qipao főbb jellemzőit úgy, hogy közben nem fedi el, megmutatja a nőiességet.

 


Rabocsi

Rabócsi Renáta “Silver Rose” néven indította el divatszalonját, majd a márka fejlődése és nemzetközi terjeszkedése megkívánta az összetéveszthetetlen „RABOCSI” brand létrehozását.

A tervező igyekszik a felmerülő igényt kisszériás ruhagyártással kielégíteni. A kollekciót a tavaszi-nyári érzések felidézése ihlette. Az egyedi, kézzel festett selyemruhákon derűs, felhőtlen, bohó mintákat ötvözte a végtelenül nőies formákkal. A színvilágot tekintve halvány pasztellek domináltak, rózsa árnyalatok, halvány sárgák, türkizek, szabást tekintve pedig itt-ott virágszirmok köszöntek vissza, máshol merész tollat, tüllt használt a designer.


 

















Simonetta Sabo


A tervező saját állítása szerint „egy egyedülálló fesztivál stílusú ruházati márka” amit létrehozott. Mind anyag használatában, mind pedig a merész, kreatív szabásvonalakat tekintve bármilyen kontextusban megállják a helyüket Simonetta ruhái!


A designer célja, hogy ösztönözze az embereket: merjenek kitűnni a tömegből, és legyenek bátrak megtörni a hétköznapi divat egyhangúságát.

A brand sajátossága a kézzel festett textilek, illetve vászonra/papírra készített műalkotások használata az egyedi mintanyomatok során, valamint kísérletezés nem mindennapi anyagok használatával és azok beillesztésével a hétköznapi divatunkba.



 Az est komolyzenei részében a közönség Paulik Lídia és Papp Henrik duó kamara játékát élvezhette.
 



Szombati bemutatók:

Essende

Az Essende designere Ecker Szilvia főleg egyedi tervezésű és készítésű ruhákkal foglalkozik. Tollvonása a divat nagy könyvébe egyfajta lélekszabászat, nem csupán a megrendelő hölgyek alkatához, stílusához tervez, hanem a legbensőbb énjének is. Hisz lelkünk kivetülése a ruha, melyet felveszünk, rongyossá hordunk, vagy ünneppé varázsolunk vele egy percet, órát, napot, hogy felejthetetlen emlékként beleolvadjon szívünkbe.
Az Essende idei kollekciója a Butterfly továbbépítése, kiteljesítése. Puha tüllök, horgolt csipkék, festett organzák, hímezve rajzolt fűzők alkotják a mostani álomszerű kollekciót, mely elrepít minket egy olyan nem létező világba, ahol a menyasszony tündérszárnyakon érkezik a mennyegzőre.”


Szonja Dudik 

Az új SZONJA DUDIK kollekció inspirációja a szemet gyönyörködtető tavaszi mesés, idilli tájak, színek, virágok sokasága. A tervező a magyar népviseleti motívumok újraértelmezésével alkotott különleges stílust, amivel egyúttal a tradíciók előtt is tiszteleg, és népszerűsíti azokat. A kollekció koktél és estélyi ruhákból áll össze. Kiemelkedő eleme valamint a fő egységes alkotó eleme a kézi festések, melyek többféle módon, különleges festékekkel illetve technológiákkal készülnek.


Cogo

Cogo alkotó  egyénisége abban a szenvedélyben rejlik, amivel munkáját végzi. A divathoz fűződő szerelme a korai éveiben kezdődött. Ötleteinek fejlesztésével már sokat foglalkozott Mongóliában is.
Tanulmányi ösztöndíjjal költözött Magyarországra, a Könnyűipari Műszaki Főiskola formatervezői szakán diplomázott.
Számtalanszor részt vett a Budapest Fashion Week-en. 2012-ben a London Fashion Weeken, majd 2013-ban a Dubai Fashion Weeken is bemutatta kollekcióját.
Stílusának jellemzője az elegancia, mindezek mellett titokzatos, különleges és egyedi megjelenés.  A designer szerint ugyanakkor a legfontosabb, hogy aki ruháját viseli, jól érezze magát benne.


Amirab (England)


Az AMIRAB egy angol divatmárka, amelyet Roda Abdi alapított 2016-ban. Roda korábban könyvelőként dolgozott, és gyakran szembesült a modern nő elfoglalt életmódjából adódó kihívásokkal: csak korlátozottan talált elérhető, stílusos de mégis modern ruhákat a piacon, amelyekben meg lehet jelenni az üzleti élet esti hivatalos eseményein. Ez a tapasztalat adta az inspirációt arra, hogy megalkossa saját divatmárkáját.
A legmagasabb minőség és innováció, továbbá izgalmas ötletek és komfort ami a márka  erőssége. Mindezen túl a designer célja, hogy egy modern és egyszerűen divatos viseletet biztosítson, amely kompromisszumok nélkül  segíti a nőknek kifejezni saját identitásukat, egyéniségüket a ruházkodáson keresztül.


Vígékszer

Vígékszer egy dinamikusan fejlődő ékszer manufaktúra a Vígszínház mögött, mely exkluzív kollekcióiról, valamint kimagasló minőségű gyémánt ékszereiről ismert.
Az ötvös mesterek aranyból és platinából készült alkotásai igazi remekművek, a különleges gonddal válogatott drágakövek használata pedig maximálisan tükrözi a manufaktúra filozófiáját. Értéket képviselni és ajándékozni.
A gyémántok és drágakövek beszerzése és ellenőrzése rendkívül aprólékos, nincs kompromisszum, a nemzetközileg elfogadott tanúsítványok is a prémium minőséget garantálják. Ez a figyelem és elkötelezettség teszi különlegessé a manufaktúra ékszereit.
A modellek a kifutón Veronique Amati ruháit viselték – kicsit elterelve a szemet a gyémántokról, de kétségkívül jól mutattak az ékszerek a ruhákkal!


- Fellépő művész: Banai Sára




Vasárnapi bemutatók:

Drenkrom



A Drenkrom egy fiatal hazai márka, amely elsősorban az öltözködésről szabadon és bátran gondolkodó lányokat és nőket célozza meg. A Budapest Fashion Weeken bemutatkozó kollekció darabjait a különböző női szerepek radikális és konzervatív, hagyományos és újszerű, megszokott és szokatlan értelmezései inspirálták – és ha egy csipetnyi feminizmust is felfedezünk bennük, az sem véletlen.


Az alkotó, Dávid Ildi határozott kézzel formálja újra a szemünk előtt ezeket a szerepeket, és nyúl a különféle anyagokhoz, legyen szó masszív farmerről, lakkról és műbőrről, vagy finomabb selyemről, csipkéről és kézzel kötött anyagokról – ahogy izgalmas párhuzamba állítja a természetes és mesterséges alapanyagokat, a méterárut és az egyedi mintájú, kézzel festett és hímzett részleteket, az újat és a használtat.


A modellek között éppúgy találunk visszafogottabb, kevésbé feltűnő darabokat, mint mozgalmas és merész szabásokat, mintákat és színeket. A Drenkrom sokféle megközelítésben tálalja ugyanazt az üzenetet, hogy egy ruha viselése önmagában felérhet egy performansszal, és hogy érdemes feszegetnünk a határainkat.




Aranyi Szilvia

A tervező az egyik legszínesebb kollekciót hozta a Budapest Fashion Weekre. Narancs – vörös-napsárga, lila – vízkék – ibolya – királykék árnyalatok vibráltak a kifutón. Aranyi Szilvia ruhái szabásukat tekintve az abszolút nőies vonalat képviselik: derékhangsúlyos, a test vonalát követő modelleket láthattunk. 



A selyem, muszlin és csipke anyagok esti, alkalmi jelleget adtak a kollekciónak, ami egyébként a “szivárvány” nevet viselte. 



Timarcs 

Timarcs annyira egyedi, annyira koncepciózus, annyira spontán mint amennyire átgondolt. A szabások, színek egy teljes egésszé – azaz kollekcióvá állnak össze. Összetéveszthetetlenül. 


Aki egyszer látott egy ruhát a fiatal designertől, bármikor szembejön az utcán, fel fogja ismerni.
Timarcs maga a 21. század. Kényelmes pamut elasztikus anyagok, amik 24 órán át komfortot biztosítanak.


A nagyvárosi kozmopolita rohanó ember öltözéke: edzőcipő és nagy mozgásteret adó kényelmi darabok, a rohanó, bringás, tömegközlekedős city life-hoz. Nélkülöz mindent ami „klasszikusan nőies”. Inkább egyfajta futurista életérzést sugall. Megkockáztatom: Timarcs megelőzte korát!
 























Ticci

A TiCCi Rockabilly Clothing 2004 óta létezik. Főleg női ruhái az 50-es évek amerikai lázadó tinik stílusát csempészi a mai hétköznapokba. Az évek során készült férfi, kismama és gyermek kollekció is. A Magyar rock and roll elődadók nagy részét öltözteti Fenyő Miklóstól a Mystery Gang-ig. Különleges ruhái gyakran szerepelnek tv műsorokban, és a világ minden táján van már TiCCi ruha tulajdonos!


A 2017-es tavasz/nyár kollekció a 1990-ben Johnny Depp főszereplésével megjelent Cry Baby című film fülbemászó dalaival hamar a rockabillyk kult filmje lett. Innen merített ihletett Ágoston Stefánia a márka tervezője.


"Az idei kollekcióval szeretném megmutatni, hogy minden nőben lakozik egy jó lány és egy rossz lány.” –vallja a designer.
  
 

 
Balázs Eszter

Balázs Eszter ruhái egy laza, színes személyiségre engednek következtetni, pedig a tervező mostani kollekciója „ars poetica”-ját nagyon is céltudatos és eltökélt módon foglalta össze: „Tíz év áldozattal és lemondásokkal teli munka. Erőn felüli kitartás, s közben nem veszteni szemünk elől a célt s nem feladni értékrendünk, művészetünk. Mindezt gyermekét egyedül nevelő anyaként, megmutatva neki a legnagyobb tanítást: cél, hit, akarat, tettek. Itt tartunk most. Ez az esemény is egy állomás.”























A tervező az egyszerű bő szabású hurkolt pamut ruhától a fekete latexbőr-tüll kombinált macsknő jelmezig nagyon széles palettát mutatott. Spanyolos vörös fodrok, vagy batikolt fesztivál feeling ugyanúgy megfért egymás mellett a kifutón. A bemutatott ruhák között a kapocs és a  kulcsszó mindenképpen a „sokféle”.


Képek: ZsoccFotó


- Fellépő művészek: Virág Judit & Attraktív Kollektíva & Galaxis Műhely

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése