2017. május 28., vasárnap

Romani OUR WORLDS 2017 fashion show - 2017.05.28



 A ROMANI UNIQUE’56 Kapszula kollekció múltunkat és jelenünket köti össze, átadva az új generációnak szabad világunk értékeit.

Fashion & style fényképe.

Fotó: Kovács Judit


A mostani divatbemutató egy üzenet, egy hírvivés arra vonatkozóan, hogy a roma kultúra igenis létezik.


Fotó: Udvardy Mónika


Szükségesek ezek a divatbemutatók, hiszen ezáltal, még szélesebb körben lesz ismert Varga Erika a márka tervezője, hiszen a Romani márkának helye van a magyar társasadalomban.


Fotó: Udvardy Mónika


Jók az alapok, a ruhák kifejezik a romaságot bár már a modern divat jegyei is megfigyelhetők a szettekben.

Fashion & style fényképe.

Fotó: Kovács Judit


Az outiftek a forradalom cigány hőseinek állítanak emléket, többek között: Szabó Ilonának, Kóté Sörös Józsefnek, Hrozova Erzsébetnek, Cziffra Györgynek, Dilinkó Gábornak, Dandos Gyulának, Csányi Sándornak, Fátyol Itsvánnak.

Fashion & style fényképe.

Fotó: Kovács Judit


Az elmodósott arcképek vizuálisan utalnak a magyar történelemből jószerivel kiírt roma hősökre, áldozatokra. A végtelen, szürreálisan megjelenő nevek pedig a számtalan, névtelenül áldozatul esett romákra utalnak. – A sor folytatható lenne. Pixel és typo nyomatok, valamint liliom motívummal kísérve a hősök neve tünik fel az öltözékeken. A mintákban a fekete, fehér, khaki, az ezüst, sárga és a piros színek dominálnak.

Fashion & style fényképe.

Fotó: Kovács Judit


A Romani Design Magyarország első roma divatstúdiójaként, 2010-ben nyitotta meg kapuit azzal a társadalmi küldetéssel, hogy minőségi, kézműves designtermékekkel segítse a divat és az iparművészet világán keresztül a romák társadalmi integrációját.

Fashion & style fényképe.

Fotó: Kovács Judit


Nemzetközileg is az első olyan sikeresen működő divatmárka, amely tudatosan képviseli a roma kultúrát és annak kapcsolatát a magyar kultúrához. A Romani Design a cigány viseleti hagyományokat és annak motívumkincsét helyezi át modern kontextusba.

Keresztes Ildikó
 Fotó: Kovács Judit


A hazai divat és design világának egyik főszereplőjeként, a Romani Design kiemelten fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást. A márka munkássága által megismerhetővé és közelebbivé válik a roma népviseleti örökség, ami a magyar és a kárpát-medencei népviseleti kultúra része.

Lakatos Márk
 Fotó: Kovács Judit


A Romani tervezői, Varga Erika és Varga Helena kollekciói a tradíciók által képviselt értékek mellett a kortárs divat nyelvén szólalnak meg.

Pásztor Anna
Fotó: Kovács Judit


A Romani Design-t, az első roma divatstúdiót, az ERSTE Alapítvány támogatja a Roma Partnership programjának keretében. A programot az ERSTE Alapítvány hozta létre azzal a céllal, hogy összefogja a roma közösségek életminőségének javítását segítő civil szervezetek munkáját Közép-, és Dél-Kelet-Európában.

Fashion & style fényképe.
Lakatos Márk
 Fotó: Kovács Judit


Az együttműködés célja, hogy közösségi szinten támogassa a társadalmi vállalkozások fejlesztését roma és nem roma együttműködők bevonásával és hozzájáruljon olyan kezdeményezésekhez, amelyek munkahelyeket és bevételi lehetőségeket teremtenek a közösségeknek, amelyek így önfenntartóvá válhatnak.

Fashion & style fényképe.
Varga Erika tervező
 Fotó: Kovács Judit



A 2017 fashion show-n az alábbi neves személyek képviselték a Romani Designt a kifutón:

Osztolykán Ágnes
Koronczay Lilla
Doghi Lorena
Csalár Bence
Pásztor Anna 
Farkas Franciska
Dobray Sarolta
Deejay Mahogany 
Bocskor Bíborka
Keresztes Ildikó
Lakatos Márk 
Fábián Juli
Kemény Zsófi
Oltai Kata





Az esemény és a kollekciók létrejöttét az ERSTE Foundation, az ’56-os Emlékév Bizottság, az Akvárium Klub és a Unicorn Factory támogatta.

Az ERSTE Alapítvány Roma Partnership programja egy olyan platform, ahol civil szervezetek, innovatív társadalmi vállalkozások, technológiatranszfer szervezetek és nemzetközi szakértők gyűlnek össze azért, hogy ezeknek a projekteknek a hatékonyságát javítsák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése