2017. október 31., kedd

Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe - 2017.10.13-15


A nagy divat fővárosaihoz (New York, London, Milánó, Párizs) hasonlóan Budapestre is megérkezett Mercedes-Benz Fashion Week, október második hétvégéjén.



Az idei őszi Mercedes-Benz Fashion Week Budapestnek az impozáns Iparművészeti múzeum szolgált helyszínül. A méltán neves épületben számos magyar tervező 2018-as tavasz-nyári kolleció bemutatóját csodálhattuk meg a két nap alatt.

A tavaszi bemutatóról írt beszámolóm itt találjátok.




A Mercedes-Benz Fashion Week Közép-Európa lehetőséget kínál a legtehetségesebb magyar és közép-európai tervezőknek, hogy kollekcióikat nemzetközi platformon mutathassák be.  



A Mercedes-Benz, mint a világ egyik legnagyobb divattervezője, lehetőséget ad a résztvevő tervezőknek, hogy nemzetközi kapcsolatokat alakítsanak ki az iparági szakértőkkel, eladókkal és vásárlókkal - ezáltal új sikertörténetek születhessenek a nemzetközi divatvilágban.




Nora Sarman

Sármány Nóra 2018-as szezonra szánt tavasz-nyári kollekciója egy képzeletbeli romantikus utazásra szánt ruhatár. A mézeshetek ruhatára tele lebegő fodrokkal, htalamas ujjakkal, repkedő szoknyákkal. A "The Honeymooner" óda a nyárhoz és a szerelemhez.


A kollekciót azok a különleges hímzett és applikált anyagok inspriálták, melyek a tervező örökségei nagymamája menyasszonyi ruha műhelyéből. Ezek a valaha esküvői ruháknak szánt anyagok egy limitált kapszulakollekció darabjaiként születnek újjá.



Ropogós taftból, kristályos organzából ballonkabátok, fényes szaténból blúzok, top és szoknya együttesek készültek. Minden hófehérben, a nyár vakító színében.

A tervező kedvenc anyagai is megjelennek a kollekcióban, egy különleges zsinóros csipke és puha tüll, melyen csipkevirágok repkednek.


A Nora Sarman és a Piszli kollaborációjából szandálkollekció született kifejezetten a "The Honeymooner" kollekcióhoz.

A ruhákat Vecsei Zsófia gyönyörű fejdíszei egészítitették ki.



Elysian

A márka 2018 tavasz-nyári kollekciója az 1930-as éveket idézi meg, s azon belül a fürdőéletre koncentrál. Formavilágában a korabeli úszódresszek és a fürdőhelyek életstílusa, mintavilágában pedig a tavirózsa, szitakötők inspirálták a tervezőt, Bódis Boglárkát.


A textíliákra nyomtatott finom rajzolatú minták egy fiatal grafikus, Mészáros Lúcia közreműködésével készültek.


Pasztell zöld, törtfehér, fekete színek dominálnak, csipetnyi sárgával megfűszerezve.
Könnyed anyagok, pliszírozott felületek, kézi dízsítések jellemzik a kollekciót.



Klasszikus síkk ez ami egyszeriben eszembe jut a márkáról. Mint anyaghasználatban, mint a ruhák fazon alakításában az elegancia tükröződik.




Celeni


Eszter célja, hogy a 2018-as tavaszi/nyári kollekción keresztül a mai generáció is megismerje a Reich Károly által illusztrált könyvek játékos, szerethető, kicsit retro világát, ezáltal is életben tartva az alkotásokat, hogy az új generáció gyermekei is lássák.
 


 A híres karakterek, mint a hal, róka és nyuszi megjelennek a ruhák részleteiben, színvilágában, anyagválasztásában, valamint Kármán Orsival együttműködésben készítet ékszereken is.



A domináns színek a narancs, púder, babakék, élénk óceán kék és a piros, mind szemben állnak egymással, frissességet és játékosságot adva a kollekciónak, ami a celeni nő életéhez is jól passzol.
 


Anna Daubner

Daubner Anna 2018-as tavaszi-nyári kollekciója Azerbajdzsánba, a mesés mintázatú, kézi szövésű szőnyegek országába repít el minket.



A tradicionális alkotások legjellemzőbb színei, hangulata és hálós szerkezete elevenedik meg a kollekció keleties darabjain, míg a szabásvonalakban a tervező aktuális kedvencei, a '70-es évekbeli vintage ruhadarabok formavilága mutatkozik meg.



A következő nyár must have fazonjai, a sundress, a jumpsuit, az ingruha vagy éppen a baseball póló olyan gégies anyagokkal párosulnak mint a selyem, muszlin és a pamut, hogy a meleg nyári napok tökéletes társai legyenek az új kalandok során.


A kollekció egyik védjegye és legszemélyesebb eleme az azeri tájat ábrázoló print, melyen nemcsak a tarka szőnyegek, de a tervező imádott kutyája, Carlo is felbukkan!



CUKOVY

A márka SS18 kollekcióját a Magyar Nemzeti Galéria Modern Idők című kiállítása inspirálta.


 A kollekcióban a printelt organza, a krepp, a pamutvászon, a flitter, a bőr és a necc anyagok a street couture stílus sokoldalúságát mutatják.


A kulcsdarabok az izgalmas color blocking ruhák, a színes övtáskák, a bomber és motoros dzsekik, melyek a cool nőiességet fémjelzik.



A kollekció egyik fő irányvonala a részletek variálhatósága: a színes bőrből készült vállpántok levehetőek vagy cserélhetőek, a nadrágtartóból öv készíthető és fordítva, így a maszkulin és feminin elemek egyedi keverhetősége is tetten érhető.



A kollekció színvilága: fekete-fehér és sötétkék, ezüst csillanással és színjátszós felületekkel.


A kollekció alapanyagai terén főként selyemből, flitterből és neccből épül fel. Applikált és kézzel díszített felületek sokasága jellemzi a selyemruhákat és kabátokat, illetve lényeges még az áttetsző és fényjátszó felületek keverése egy ruhadarabon belül, valamint az új Éva mellformájára emlékeztető szabásvonalak és melltartó formák.





Société Accelerator block
Bodymaps

 A 2015-ben alapított lengyel fürdőruha márka tervezéseiben az 1950-es, '60 -as és '70 -es évekből származó egyedi elemek kombinációi alkotják, mind az egy-, mind a kétrészes fürdőruhák, ahol a múltbéli inspirációk ötvözik a modern szemléletmódot.
 

A ruhák az Észak-Olaszországban és Lengyelországban gyártott speciális kötöttáruból készülnek. A teljes gyártási folyamat a Lodz tartomány kis varróüzemében zajlik. A Bodymaps gyűjtemények rövid sorozatban készülnek.


A Bodymaps SS18 Collection a hatvanas és hetvenes évek esztétikájának aláírásával készült fürdőruha-stílusunk kombinációjából áll.  


A virágok és a körök fő motívumokká váltak. A színek világos sárga, narancssárga és rózsaszíntől a tónusos kék és zöld árnyalatokig terjednek. A fürdőruha első pillantásától eltekintve a ruházati darabokat - a klasszikus tengerparti ruhák ihlette ruhákat és ruhákat mutatják be a világ körül. A Bodymaps esztétikájának aláírásával egy modern érintés látható a múltban - inspirált gyűjteményben.

 


Grandpa 

Ez a fiatal magyar márka végre a férfiakat célozza meg munkaruhák által inspirált kollekcióival.


A 2018-as tavaszi-nyári darabok úgy tudnak érdekesek lenni, hogy közben hordhatóak, az anyagok tartósak, kemények, minőségiek, a színek visszafogottak, de ez valószínűleg elengedhetetlen ahhoz, hogy időtlen lehessen egy kollekció.



Szívesen látnánk több stílusos férfit hasonló szettekben a nyári Budapesten.



Tomcsanyi

A márka 2018-as tavasz/nyári kollekciója.


A tervező ebben a szezonban is a retró inspirációt keveri a modern divattal, most a vintage tenisz világa – egy feje tetejére állított teniszpálya nyomattal, vintage teniszütő printekkel és teniszütő hímzésekkel – elevenedett meg a ruhákon.



Most sem marad optimizmus és humor nélkül, aki Tomcsányi Dórinál vásárol, könnyen viselhető, laza darabokban tölthetik majd a jövő nyarat.


A kollekció fő anyagai a finom, hajszálcsíkos pamut, a pasztell színblokkos cupro, a fekete-fehér farmer anyag és a lágy, pasztell színű viszkóz.




LAFORMELA

A Cseh-Szlovák duó (Miroslava Kohutiarova és Antonin Soukup) által alapított márka idei SS18 kollekciójával a Société Fashion Accelerator program nyertese lett.



A tervezők munkáját erősen befolyásolta a 2000-es időszak. A kollekció magában foglalja az unisex cserélhető ruházatot.
 
A 2000-es pop-zenei háttérre való visszaemlékezés arra ösztönözte a tervezőket, hogy kivágott felsőket és szoknyákat álmodjanak meg.

 


A kollekciót a nyári pasztell árnyalatok és a fluoreszkáló színek dominálják.
A LAFORMELA hű maradt a ruházat grafikus szegmentálásához.  



Aszimmetrikus felsők levegős kivágásokkal, magas derékvonalú miniszoknyák, aszimmetrikus ujjak, nyomógombos mellények. 


Pólók, farmerek, nadrágok és rövidnadrágok praktikus kivágású zsebekkel. A kollekcióban könnyű nyári pulóverek is készültek természetes anyagokból.



Kata Szegedi

A tervezőt New York és Frank Gehry inspirálták, az uniszex darabok mellett kifejezetten nőies és férfias ruhák is kerültek a kifutóra.



Igen, férfias, merthogy 2018-ban egy klasszikus szabásokkal operáló férfi kapszulakollekciót is készít a tervező.



Sok az ezüstösen csillogó, nagyvárosias öltözet, de ugyanígy könnyed, fehér nyári ruhákat is vásárolhatunk majd jövő nyáron Katától.


Experimentális formák, különleges anyagpárosítások, hideg színek, pliszírozott, farmer, selyem és műbőr anyagok jellemzik a ruhákat.



Je Suis Belle

Érdekes, ötletes vezérmotívum vonult végig a kollekción: a kendőt fogó kéz, mely nem csak mintaként jelent meg, hanem a ruha szerves részeként, hisz a kezek által "tartott" anyagdarabok alkották a ruhákat.




Egyedi öltözékeket láthattunk ismét a tervezőktől, melyeket nyitott, elfogadó szellemiségű embereken, illetve egyes esetekben színpadon tudunk leginkább elkézelni.
 


 A ruhákhoz remekül illettek Veszprémi Gabriella "Layers" kollekciójának cipői, melyek visszamaradt hulladékbőrökből készültek.





konsanszky

Az avantgarde és minimalista ruhákat az Art in the Age of Automation dallama inspirálta, a ruhadarabok rejtett és kevésbé rejtett részleteire pedig a Konsanszky név bináris kódjai kerültek.



A női nadrágok férfi szabást kaptak, de ettől még egyáltalán nem férfias a kollekció, sőt.


A színeknél 2018 nyarán is dominálni fog a Konsanszkynál a fekete és fehér, de megjelenik a lángnarancs is.


Különleges anyagokért ismét nem kell a szomszédba mennie a Konsanszky-nőknek.
 


Nanushka

A 2018-as tavaszi-nyári kollekciót a távol-keleti és vadnyugati kultúrák közös nyelve inspirálta, a szezon múzsája az 1987-es Angyalszív című film egyik karaktere, Lisa Bonet volt.



A keleti hatás printek és selyemsálak formájában jelenik meg, utóbbiak bandana mintája pedig már a vadnyugati hatást tükrözi.



A tervező vegán bőrt (aka. műbőr), farmert, természetes anyagokat használt, a visszafogott színekkel és különleges szabásokkal teli kollekció abszolút hordható, darabjai könnyen kombinálhatók.






Mercedes-Benz Designer Exchange Program: Outsiders Division - Madrid




CAKÓ

Cakó Kinga márkájának 2018 nyári kollekciója a tervező és Győri Márton festőművész kollaborációjából született: elmossa a határokat a képzőművészet és a divat között, miközben az absztrakt festmények szürreális világa hordható ruhák formájában testesül meg.



Élénk színekkel, kényelmes, szép vonalakkal Cakó Kinga egy elegáns, mégis játékos kollekciót készített 2018 tavaszára-nyarára, melynek minden darabja műalkotás – a szó szoros értelmében.
 


A kollekció markáns tusvonalakkal satírozza el a határokat a divat és a képzőművészet között, továbbá lehetővé teszi, hogy az absztrakt festmények szürreális világa a mindennapok praktikus részévé válhason.



Zsigmond Dora menswear

A márka stílusát a modern, szögletes, letisztult vonalvezetés és a kézműves technikák újraértelmezése jellemzi. Darabjai a praktikum és az egyedi, személyre szóló kidolgozottság jegyeit hordozzák, alapanyaghasználatban, és szabásvonalakban egyaránt.



A ZSIGMOND DORA menswear legújabb 2018 tavasz-nyári kollekciója a diópác, a bőgatya és a régi kézi szőttesek modern bűvöletében.



E N R O B E D néven futó kollekciója mezőgazdasági áthallásoktól burjánzik.


A korábbi években a csomózás és a hímzés tradicionális technikáihoz nyúlt vissza a tervező, ezúttal a nyers és szárított dió termésből és levélből nyert páccal színezett zsákvászonból készült ingek, a bő nadrágok, és a köntös-szerű dzsekik képezik legújabb kollekciójának kulcsdarabjait.



A kézi szövésű nyers zsákvászonból készült ingek és felsők eldolgozatlan varrásmegoldásai, foltszerű rátétjei a liszteszsákok puritánságát idézik. Ezt oldják a játékos, rejtett részletek, szokatlan elhelyezésű zipzárak, megkötős záródások, melyeken keresztül személyes kapcsolatba léphet a darabokkal a viselőjük.

 

CENTRAL EUROPEAN DESIGNERS

- Blackpearl by Sara Lončarić



- We Are Not Sisters 

- Alma Vetlényi



- Sonja Jocic




NUBU

A NUBU 2018-as Tavasz-Nyári kollekcióját Reigl Judit festőművész munkája inspirálta elsősorban annak színhangulatában és hullámzó szabásvonalaiban jelenik meg.




A művész rétegzett, szürke és olajzöld ecsetvonásai absztrakt, erezet-szerű mintákként jelennek meg a rétegezhető organza anyagokon, míg a kollekció finomabb, nőiesebb vonalának sziluettjei gesztus-szerűek, hullámvonallá rajzolhatók. A szokásos fekete, fehér és szürke mellett a kollekció meghatározó színei az olajzöld és a púderszín.


A kollekció a márkára jellemzően kontrasztra épül: A pliszírozott betétek, a vékony, áttetsző tüll, orkán, puplin, selyem és bőr anyagokon kemény és tiszta, minimalista érzetet adnak a ruháknak, míg a redőzött, az emberi test vonalánál levarrt, nagy formákból szabott darabok a rarrás mellett lehulló anyagtöbblettel, amorf jellegükkel puha,  finom, nőies vonalat képviselnek.



A két napos eseményt a Gombold újra! nyertes tervezőinek divatbemutatója zárta.

A nyertes tervezők listája:

Stec Artur
Bencze Rita
Dovalova Denisa
Syczynska Dominika
Eifert Nóra Kata , Domokos Katalin
Dacsev Diána
Chojnacka Ewa
Lévai Zsófia
Mateja Bosek 
Mészáros Lúcia
Nagy Adrienna, Czeiz Zsuzsa
Popiotek Piotr
Polyák Eszter
Rózsahegyi Dániel
Stachura Sandra
Tóth Imola










Pop up prezentációk


Nini Molnar Bags

A 2017-es téli kollekcióban a márkára jellemző stíluselemek jelennek meg mint például
az elegancia és az extravagancia ötvözése.


Leginkább különleges anyagokkal szerettek dolgozni ezért ebben a kollekcióban is minőségi és természetes anyagokat használtak mint például rattan nád, szőr és fényes metál bőr.

 
A kollekcióban domináló színek a piros, rózsaszín és a föld színek.

A nagy népszerűségnek örvendett Pombag idén egy újragondolt, kissé visszafogottabb
verzióba született újjá. Egy bőr táskát játékos cserélhető pompom-mal látták el, ami
ellensúlyozza a bőr táska klasszikus komolyságát.


 Ezen kívűl az alkotók különösképpen előtérbe helyezték a funkcionalitást és megalkották a Hold My Heart Bag-et, egy letisztult tote vonalú táskát, amit nem féltek feldobni egy szív alakú fogóval. Ez a táska azon kívül, hogy nagyon szemrevaló, úgy lett megalkotva, hogy egy modern nő mindennapi kellékeihez tökéletesen illeszkedjenek.



Eve by Evaremenyi

A brand legújabb, CÉLESTE névre keresztelt kollekcióját prezentálta az október 14-15. között zajló rendezvényen. Markáns geometrikus formákkal és a finom, naturalisztikus elemekkel játszó ékszermárka, az eVe by Eva Remenyi.



Éva ezalkalommal a gyöngéd nőiességet foglalta ékszerekbe – a légies kreációk érzékeny,
természetes hangulatot közvetítenek. A hajnal törékeny frissességét idéző ékszersorozat az eddig
megszokottnál kisebb, filigránabb darabjai izgalmas buborékformát öltenek.



A CÉLESTE szó jelentése ’égi’, ’mennyei’, mely érzékletesen kifejezi a kollekciót jellemző puha,
éteri stílusvilágot. Az eVe by Eva Remenyi egy új, differenciáltabb célközönséget is megszólít, hiszen ezúttal a menyasszonyokra is gondol: a CÉLESTE bizonyos darabjai arany verzióban, brilekkel is elérhetőek lesznek.


Az apró, de annál jellegzetesebb ékszerek, hajdíszek tökéletesen illenek az esküvők elegáns, szofisztikált hangulatához. Mindezekhez kapcsolódva egy exkluzív jeggyűrű sorozat első darabjai is debütálnak a rendezvényen.



Wessely jewellery

Wessely Dorka ékszertervező, karakteres darabokat álmodott meg és öntött elegáns, egyedi formákba, melyeket a WESSELY márkanév alatt találhatunk meg.


 Szenvedélye az ékszertervezés iránt a különböző természetes felületek formálásának játékából, illetve a szabad kézzel való formázás élvezetéből ered.


Ezek mellett a divat, a stílus és az egyediség meghatározóak Dorka munkáiban. Fontos számára, hogy ékszerei hordhatóak legyenek, melyekkel öltözteti viselőit, akik ez által különlegesnek és stílusosnak érzik magukat.



Alma Abonyi

 Az AURORA hozza a NINE by Alma Abonyi előző két kollekciója során már megismert formavilágot, a sarki fény színeit idéző bőrök mellett néhány darabban újra megjelennek a szőrök is.


Az új táskák a Mercedes Benz Fashion Week Central Europe keretében debütáltak.




ooh my deer

A márka első, önálló ékszer kollekciója a minimalizmus és az időtálló elegancia jegyében született.



Az egyedi gyűrűk, fülbevalók és ruhaékek ezüst, arany és rosé arany árnyalatokban kelnek életre.



Concept Eyewear


Kevin Murphy


Perwoll


E.on Lounge

Az E.on lounge-ban a két nap során finomabbnál finomabb alkoholos és alkohol mentes koktélokat kevertek a vendégeknek.



A térben helyet kaptak a magyar tervezésű Hannabi kanapék is.



Kristinus Borbirtok


Finecut / Plantomime


Costa Cafe




Mercedes-Benz


A Mercedes elhozta az eseményre Maybach 6 cabriolet névre hallgató luxus sportautóját.



Az autó az Iparművészeti  múzeum aluájában kapott helyet.












Köszönjük az élményt és a kiváló szervezést a Design Terminálnak és gratulálunk a tervezőknek!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése