2017. november 30., csütörtök

Budapest Fashion Week - 2017.11.21-23


A Budapest Fashion Week évről évre igyekszik a legszélesebb hazai divatpalettát megmutatni a közönségnek.

A minimalista letisztult kollekciók mellett láthatunk haute couture darabokat, vagy éppen a kézműves tradíciókhoz visszanyúló nemezelt design öltözékeket. Az extravagancia ugyanúgy jelen volt a kifutón, mint a visszafogott nőies darabok, vagy a nagyvárosi street fashion kollekciói.

A csodás rendezvénynek idén ősszel is a Gundel étterem Erzsébet Királyné Bálterme szolgált helyszínéül.

A három napos rendezvény alatt 13 divattervező mutatta be legújabb kollekcióját.

A divatbemutatókat látványos performance, live act, opera és kamarazene kísérte.


A Budapest Fashion Week főszervezője Mayer Balázs „Kenguru” kiemelt céljának tekinti, hogy a bemutatásra kerülő kollekciókon keresztül üzenjen a közönségnek, ezért mindig úgy állítja össze a programot, hogy abból válaszokat kapjunk a divatélet aktuális kihívásaira is. 
Az egyik világméretű problémát a túlfogyasztás, a fogyasztói társadalom épp a divatiparon keresztül méri megoldandó feladatként az emberiségre. Ezért nagyon fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a fast fashion gyakran pazarló mintáira, és olyan alternatív választási lehetőségeket mutassunk a társadalomnak, amire a designerek adják meg a választ.

Zerobarracento

A márka designere CAMILLA Carrara, akinek tervezői koncepciója, egyrészt kapcsolódik a ruházati divatirányzatokhoz, másrészt időtálló darabokat létre úgy, hogy közben minimalizálja a környezetszennyezést,
károsanyag kibocsátást és a hulladékképződést!

A minták, motívumok fejlesztése ún "zéró-hulladék" technikákkal történik. Ez egy olyan tervezési
technika, ami kiküszöböli a textil hulladékot már a tervezés fázisban. Használatával csökken a
textil veszteség és a természeti erőforrások iránti igény.

A Zerobarracento végeredménye a "zéró hulladék" elven készült divatkollekciók, amelyek a
környezetre csak nagyon csekély mértékben károsak. A tervező már több nemzetközi díj birtokosa:
• Mad Mood díj Milánói Fashion Week, 2017
• Creative Conscience Award (harmadik hely) 2016
• Mentorship Price from Manufactum and Messe Frankfurt, 2015
• Recycling Design díj (harmadik hely), organized by Martha Herford Museum in collaboration with Sparkasse, 2015 
Tar Melinda

A MelyndaFelting márka alkotója az erdélyi születésű Tar Melinda, aki gobelin festéssel kezdte pályafutását. Miután elvégezte a marosvásárhelyi Népművészeti Szakiskola festészeti szakát, textilfestőként kamatoztatta tanulmányait. A nemezelés tanulmányozása után a mai divatirányzatot kísérve készít hordható, modern ruhákat, egyedi sálakat, kiegészítőket, és nem utolsó sorban, csizmát.
A tervező saját kollekciójához maga készíti el az alapanyagot, víz és szappan használatával, ősi technikával, kézi nemezeléssel formára alakítva, varrásmentesen. Termékeit azoknak a hölgyeknek ajánlja, akik értékelik a természetes anyagok (selyem, extra minőségű gyapjú, hernyóselyem) viselését, szeretik azt, ami egyedi és időtlen.

Hecendorfer Tímea,
Juhász Szilvia,

-Fellépő művészek voltak. Kamara duo Paulik Lídia-Papp Henrik



 

 
JAL Kids
Chirawan Lewis 2013 óta tervez különleges alkalmi darabokat. „Szeretem bemutatni a thai tradicionális ruhámat, és életre kelteni a gyönyörű országomat. Mint tervező minden, amit létrehozok Thaiföld szépségéről, hagyományairól és színeiről szól.” Vallja a designer. A kollekció neve Siam international.
A JAL Fashion ruhái láthatóak a thai televízióban, magazinokon, újságokban és a közösségi médiában. A márka 2015-ben megkapta az ASEAN-díjat majd a New Award 2016 díjat. A JAL ügyfelei közé tartozik többek között Miss Thaiföld, filmsztárok, híresség és sok üzletember Thaiföldön és Angliában.


A divatcég a legújabb houte couture kollekcióját mutatja be, melynek inspirációs eleme a mai modern építészet!
A ruhákban megmutatkoznak a különleges dekor elemek, különböző technológiák, díszítőfestések, üvegmozaikok, tükrök és egyéb 3D-s szabásvonalak, formák.
A hideg, kimért díszítések mellet a ruhák nőiességét és lágyságát a finom, elegáns szabásvonalak, anyagok és a swarovski kristályos díszítések hozzák egyensúlyba.
A kollekcióban megtalálhatók az újrahasznosított csempék, speciális kézi festésekkel párosítva, valamint a ruhák mellett kiegészítőként ékszereket is bemutatunk, melyek a már korábban felsorolt anyagokból készültek.


2004-ben Ágoston Stefánia gondolt egy nagyot, és üzlettársával ruhaüzletet nyitottak Budapesten a belvárosban, kisszériás, méretre rendelhető rock and roll, rockabilly pin-up stílus jegyében, TiCCi Ruhaszalon néven. 2007-ben befutott az első nagyobb megrendelés Németországból, 2009-re már több, német, svájci, francia és amerikai üzlet forgalmazta a Ticci ruhákat, így lett a kis szalonból márka. Mára webshop segítségével a világ minden táján élnek TiCCi Rockabilly Clothing ruha tulajdonosok. Több európai, (főleg magyar rockabilly) zenekar fellépő ruháit is tervezte és kivitelezte a cég. A Budapest Fashion Weeken a kollekció glamouros, elegáns darabjait láthatja majd a közönség!
Aranyi Szilvi
Személyiségét és tervezői munkáit egyaránt a színek jellemzik. Fontos számára a nőiesség, az egyes darabokat úgy készíti el, hogy azok nem csak egy professzionális modellen, hanem egy átlagos testalkatú nőn is fantasztikusan álljanak. Mindig szem előtt tartja, hogy egy ruhát nem csak megtervezni és megvarrni kell, hanem viselni is, így figyel rá, hogy kreációi kényelmesek, kellemes viseletek legyenek. Őszi kollekcióját a mesék ihlették. „Tervezés közben az járt a fejemben, hogy olyan ruhákat szeretnék készíteni, amelyek minden nőből hercegnőt csinálnak. Ha belebújunk, átélhetjük azt, amire gyerekkorunkban vágytunk – hogy mi legyünk a mesék hősei, az igazi királykisasszonyok!” – vallja a designer.
A kollekcióhoz illő ékszereket a PetraDesign készítette.



Karolina Drubina
Gyermekkori álma vált valóra, amikor két és félév kemény munka után divat-stílustervező szakon végzett a Jovenker Oktatási Stúdióban, Budapesten. Jelenleg az Eszterházy Károly Egyetem szőlész-borász mérnök szakos hallgatója, akinek visszahúz a szíve a tervezéshez, így kollekciója első alkalommal lesz látható a Budapest Fashion Week-en.
Öltözékeit a szecesszió ihlette. Nagy hatással volt rá Viktor Horta brüsszeli Tassel házának lépcsőháza, az ott található színek és az ornamentika, mely az első darabok kiindulópontját képezte. Kiszélesítve látóterét inspirációként hívott több korabeli épületet, azok formavilágát és a keleti kultúrát, melyből a már említett divattörténeti korszak is előszeretettel merített. Így született meg az Art Nouveau nevű kollekció.

A bemutatók között Banai Sára opera slágereket énekelt.

 

 
Bojana Dolamic

Ruháinak minden darabja egyedi és kézzel gyártott azaz kézzel festett a selyem, kézzel készültek az egyes részletek mint például a hímzés, a gyöngyök és applikációk.

„Mielőtt elkezdenék dolgozni, elképzelem, hogy a ruha a vászon a keretben. Utána elkezdem, részenként (darabonként) a festéssel, a kötéssel, a különböző applikációkkal mint pl a gyönggyel. Az elkészítési procedúra nagyon hosszú. Néha több mint egy hónapra is szükségem van. A fényes színek használatával azt sugallom a nőknek, hogy próbáljanak ki valami újat, egyedit, bátrabbat, és hogy fedjék fel magukat egy új perspektívában. Tehát az én alkotásaimat azok a hölgyek viselik, akik készen állnak valami szokatlanra, ami eltér az átlagtól.“

Marianna Herrhofer,


Tibor Pál

Kollekciója ezúttal a legfájdalmasabb emberi érzés, a veszteség, a gyász témájával foglalkozik. A különleges kollekció bemutatója egyfajta performance-ként fog megjelenni a Budapest Fashion Week kifutóján. Ahogy a tervezőtől eddig megszokhattuk, most is egyedi és különleges ötleteken alapuló ruhákat láthat majd a közönség.



One & Only - Zsuzsa Tóth

A kapszula kollekciót az argentin tangó inspirálta, de nem lehet azt mondani, hogy kifejezetten táncos ruhák, bár a táncparketten is jól működnek. A forma mellett kitétel volt a funkció, ami szabad mozgást engedélyez a táncnak.

Kétségkívül a legszínesebb kollekció, amit valaha elkövettem - e téren egyáltalán nem rám vall. Ugyanakkor felismerhetően hordozza a minimalista jegyeket. Nem szeretem a túldíszítettséget, a felesleges manírt.
Vibráló vörösek, burgundi – kiválóan működnek együtt. A szín feltűnő, a forma visszafogott; viselőjéhez hozzátesz, nem elvesz.

A piros mindig veszélyes. A pirosat ugyanis tudni kell viselni. A vörös úgy működik egy térben, mint egy felkiáltójel. Vonzza, hívja a tekintetet. Ezért a feltűnő szín ellenpontjaként az egyszerű szabásvonalakkal dolgoztunk, a ruhák a kevesebb több elven születtek.


A divatbemutatók szüneteiben a ROOM11 előadását élvezhette a közönség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése